Du søker opptak gjennom www.vigo.no.
Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering).
Du må søke opptak hvert år.
- Studiespesialisering gir generell studiekompetanse.
- Du blir godt faglig forberedt til å studere ved høgskoler og universiteter i Norge eller utlandet.
- Du kan velge programfag innen realfag og språk, samfunnsfag og økonomi.
- Du kan velge programfag som oppfyller spesielle opptakskrav for inntak til høgskoler og universiteter.
Du bør være
- interessert i å arbeide med teoretiske fag
- samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert
- interessert i å skrive eller regne
- interessert i kultur- og samfunnsforhold
Du lærer
Du velger fordypning innen realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi.
Avhengig av fagvalgene dine, lærer du:
- matematikk og andre realfag
- ledelse og økonomi
- historie, politikk og psykologi
- språk
- andre teoretiske fag
Les mer om studiespesialisering på vilbli.no
Polarsirkelen videregående skole har høyt fokus på trivsel og resultater. Vi kan vise til gode tilbakemeldinger både på elev- og personalundersøkelser. Skolen har utviklet eget mål- og strategidokument med hovedfokus på faglig læring og utvikling. Vår styrke er at vi setter oss tydelige mål, og har klar retning på arbeidet med å lage en stadig bedre skole for våre elever.
På studiespesialisering går du på skolen 3 år, og har både fellesfag og valgfrie programfag:
- På vg1 skal du velge mellom ulike fremmedspråk og to typer matematikkurs.
- På vg2 velger du programområde. Du kan velge mellom realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi.
- I vg2 velger du 2 programfag fra programområdet ditt (fordypning). I tillegg kan du velge et tredje studieforberedende programfag.
- I vg3 viderefører du de 2 programfagene du valgte i vg2. I tillegg kan du velge et tredje studieforberedende programfag.
Les mer om fag og timefordeling på vilbli.no
I Vg2 velger du fordypning innenfor enten realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi.
Realfag
Med programfag innen realfag har du muligheten til å studere realfag og teknologifag videre og bli med å utvikle samfunnet vårt.
Du får også muligheten til å ta realfag som kreves for enkelte studier, som ingeniør, medisin etc.
Språk, samfunnsfag og økonomi
Programområdet Språk, samfunnsfag og økonomi egner seg for deg som er glad i å lese og å arbeide med teoretiske fag. I tillegg bør du være interessert i kultur- og samfunnsforhold, og eventuelt ha anlegg for språk.
Med studiespesialisering får du generell studiekompetanse, og kan søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter i Norge og i utlandet.
Eksempler på hva du kan bli:
- sykepleier, lege eller veterinær
- ingeniør, jurist eller økonom
- lærer, psykolog eller journalist
- arkitekt, produktdesigner eller kulturarbeider
Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke, før du velger fag.
Du finner søknadsfrister og -krav på samordnaopptak.no.
Tone Akselsen Avdelingsleder
Programområde for realfag
Hvis du skal velge programområde for realfag, bør du like å jobbe med oppgaver innenfor matematikk, fysikk, kjemi, biologi og lignende emner. På grunn av stor mangel på kompetanse innen realfag i yrkeslivet har myndighetene satt i gang en rekke prosjekter for å styrke søkningen til disse fagene. Hvis du har planer om å bli f.eks. ingeniør, lege, tannlege eller kanskje bli lærer i realfag, bør du absolutt velge dette utdanningsprogrammet. Realfagene kan gi deg såkalt "spesiell studiekompetanse". Du må selv sjekke hva som kreves av fag i forhold til spesielle studier.
Elevansvar for elever på VG1, forskerklassene.
Heidi Marie Hindrumsen Avdelingsleder Programområde for samfunn og økonomi
Hvis du er interessert i hva som skjer i samfunnet, følger med i politikken og er opptatt av hvordan vårt samfunnssystem er bygget opp og fungerer, vil det være midt i blinken for deg å velge dette programområdet. Liker du å jobbe med tall på en praktisk måte, dvs. økonomi, vil du også finne flere fag av interesse her. Dette programområdet er idéelt for deg som har lyst til å bli jurist, samfunnsøkonom, samfunnsviter eller økonom. Det er en rekke spennende og viktige stillinger i arbeidslivet som besettes av folk som er utdannet innen disse fagene, både i det private næringsliv og innen offentlig forvaltning.
Elevansvar for VG2 elever.
May Kristin Vårhus Avdelingsleder Programområde for språk
For deg som er glad i språk og kunne tenke deg et arbeid hvor du må kommunisere med folk i andre land, vil språkfag være et naturlig valg. Behovet for å kunne snakke flere fremmede språk blir bare større i et samfunn hvor handel og samarbeid på tvers av landegrensene bare øker. Det er viktig å beherske språk uansett hvilket yrke du kommer til å få i fremtiden. Dette gjelder særlig i det private næringsliv, men også innen offentlig forvaltning og undervisning.
Elevansvar for VG3 elever.
Line Ellingsen AvdelingslederNorskavdelingen
Norsk er et fellesfag som er obligatorisk for alle elevene i den videregående skolen, og er dermed ikke et programområde elevene velger. Norskavdelingen er en stor avdeling med lærere med ulik tilleggskompetanse. Fellesfaget norsk er gjennomgående i tre år og har tre ulike karakterer (muntlig norsk, norsk hovedmål og norsk sidemål). I tillegg vil elevene ha andre fellesfag på ST: samfunnskunnskap, engelsk, naturfag og geografi (Vg1), historie (Vg2 og 3), kroppsøving (gjennomgående i tre år) og religion (Vg3). Dessuten skal elevene på ST ha obligatorisk fremmedspråk og matematikk over to år.
Minoritetsspråklige elever vil også være ivaretatt av lærere i norskavdelingen. Blant annet har skolen en læringslab i skolens læringssenter som drives av avdelingen, der elevene får hjelp med lekser generelt og språk spesielt. Innføringstilbudet er skreddersydd for elever med kort botid i Norge og gir elevene mulighet til å få vitnemål fra grunnskolen.
Elevansvar for STVg1 og innføringsklassen.
Følg med på nettsiden polarsirkelen.vgs.no og lik Polarsirkelen videregående skole på Facebook for mere informasjon fram til skolestart.
Læreplaner for studespesialisering finner du ved å klikke på denne linken.