Læreplass for fagbrev i helsearbeiderfaget eller portørfaget.
Om du ønsker å få generell studiekompetanse for studier på høyskole og universitet, kan du ta ett år med Påbygging til generell studiekompetanse
Helse- og oppvekstfag passer for deg som er omsorgsfull overfor andre mennesker. Du må være flink til å kommunisere med mennesker i ulike livssituasjoner, og god til å samarbeide med både pasienter og kolleger.
Hva lærer du?
- om menneskets utvikling
- om aktivisering av mennesker i ulike aldre
- å gi omsorg og pleie til barn, syke og funksjonshemmede
- å ta vare på kropp og helse
- om riktig kost og ernæring
- om kommunikasjon og samhandling med mennesker i ulike aldre og livssituasjoner
- om hygiene, smitteveier og sykdommer
Eksempler på hva du kan bli:
- barne- og ungdomsarbeider
- helsefagarbeider
- ambulansefagarbeider
- helsesekretær, tannhelsesekretær, apotektekniker
- fotterapeut, ortopeditekniker
- hudpleier
Se mer informasjon om helse- og oppvekstfag på vilbli.no.
Polarsirkelen videregående skole har høyt fokus på trivsel og resultater. Vi kan vise til gode tilbakemeldinger både på elev- og personalundersøkelser. Skolen har utviklet eget mål- og strategidokument med hovedfokus på faglig læring og utvikling. Vår styrke er at vi setter oss tydelige mål, og har klar retning på arbeidet med å lage en stadig bedre skole for våre elever.
Du søker opptak gjennom www.vigo.no.
Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering).
Du må søke opptak hvert år.
Etter to år i skole har du mulighet til søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift eller ved en helseinstitusjon.
Etter fullført utdanningsprogrammet vil du oppnå yrkeskompetanse og fagbrev. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
Med studiekompetanse har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, krever at du har spesielle realfag.
Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no.
På dette utdanningsprogrammet går du i utgangspunktet 2 år på skole + 2 år i lære.
- På Vg1 har du fellesfag og felles programfag innen helse- og omsorgsfag. Som elev får du grunnleggende kompetanse i fagområdet som gir deg et godt grunnlag for videre utdanning i utdanningsprogrammet.
- På Vg2 velger du fordypning (programområde) som du ønsker å spesialisere deg innenfor.
- I både Vg1 og Vg2 har du yrkesfaglig fordypning, der du får teste ut ulike lærefag og læresituasjoner.
Både i Vg1 og Vg2 har du 35 timer opplæring med både fellesfag og programfag per uke.
På våren i Vg1 bestemmer du deg for hvilket programområde du vil søke deg videre på i Vg2. Du kan gå videre på en rekke studieløp:
- Ambulansefag
- Barne – og ungdomsarbeiderfag
- Fotterapi og ortopediteknikk
- Helsearbeiderfag
- Hudpleie
- IKT – servicefag
- Tannhelsesekretær
- Helsesekretær
- Apotektekniker
- Portør
Etter Vg2 kan du ta påbygging til generell studiekompetanse som gir deg muligheten til å gå videre på høyere utdanning.
I Nordland er det ikke alle skoler som har alle fag på Vg2.
Les mer og se hvilke programfag vår skole tilbyr på vilbli.no:
Du som velger helse- og oppvekstfag må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker. Du bør ha gode kommunikative evner og evne til samhandling for å kunne arbeid med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest.
Helse- og oppvekstfagene skal gjøre elevene skikket til å yte god service og ta medansvar for arbeidsmiljøet. Opplæringen i felles programfag skal utvikle kunnskapene og ferdighetene til elevene innenfor kommunikasjon og samhandling, og gi et grunnlag for arbeid med mennesker i alle livssituasjoner. Et formål med felles programfag er også å medvirke til yrkesforståelse og yrkesstolthet, gjennom bevisstgjøring av egne holdninger og ferdigheter. Denne kompetansen vil kunne bli overført til andre livssituasjoner, og vil være et godt grunnlag for livslang læring. Heilskapen i de felles programfagene skal gi elevene en plattform for videre yrkesvalg og legge til rette for utvikling av faglig forståelse gjennom kunnskap, refleksjon, etisk bevisstgjøring, respekt og toleranse. Opplæringa skal være praksisnær og tverrfaglig og knytte teori og praksis sammen.
Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.
Etter at du har fullført Vg1 kan du velge mellom disse programmene på Vg2:
-
Helsearbeiderfag
-
Helseservicefag
-
Barne- og ungdomsarbeiderfag
-
IKT-servicefag (tilhører utdanningsprogrammet Service og samferdsel og kan velges, men tilbys ikke på vår skole dette skoleåret)
-
Fotterapi og ortopediteknikk (tilbys ikke på vår skole)
-
Ambulansefag (tilbys ikke på vår skole)
-
Hudpleie (tilbys ikke på vår skole)
-
Følg med på nettsiden polarsirkelen.vgs.no og lik Polarsirkelen videregående skole på Facebook for mere informasjon fram til skolestart.
Læreplaner for utdanningsprogrammet finner du ved å klikke på denne linken.
Utstyrsliste for VG1 Helse og oppvekstfag (PDF, 149 kB)